Maak kennis met de stokers
In 2010 zijn wij, Pat Zijlstra (rechts) – experimenteel culinair toepasser en Jelle Sixma (links), bessenkweker van beroep, begonnen met het ontwikkelen van “de Tút van Eastermar” wat tevens de naam van het bedrijf is. Het is een kleine, flexibele onderneming die snel in kan springen op vragen om likeur te produceren. Niettemin kost het proces “van bes tot fles” normaal gesproken zo’n 30 dagen.
De reden waarom we een eigen likeur wilden maken ligt voor de hand: op de kwekerij van Sixma, nabij Garijp, staan op enkele hectares, naast ondermeer aardbeien, frambozen, rode en zwarte bessen, een 15-tal soorten blauwe bes. Teveel fruit om te verkopen of op te eten. Hierdoor ontstond het idee om een likeur te maken, wat tevens het predicaat “streekproduct” heeft.
Aanvankelijk is er veel tijd gaan zitten in het testen om zoveel mogelijk de verfijnde smaak van de bessen te behouden. Er werden verschillende methoden gebruikt om dit te bereiken. Tijdens dit proces werden er meer dan zestig kruiden getrokken, waarvan enkele zijn toegevoegd aan de likeur. Deze ondersteunen de smaak en geven de likeur haar geheel eigen karakter.